Sälja, köpa eller värdera företag

Värdera ett företag

Sökt efter värdera ett företag? Att driva och jobba med ett företag enbart för att man tycker att det är roligt och givande, är något många vill göra. Men hur som helst så måste företaget långsiktigt gå med vinst för att överhuvudtaget överleva. Om du funderar på att köpa ett företag så är det väldigt viktigt att göra en genomgående undersökning för att på så sätt få fram hur det ser ut med företagets finanser. Köper du bara något i blindo, utan att först ha gjort en analys, är risken stor att du köper ett sjunkande skepp. Därför är det alltid bäst att värdera ett företag innan du går för att köpa.

En företagsvärdering utgår ifrån det resultat ett bolag kan uppnå och det är företagets resultat som är grunden för kassaflödet, som i slutändan styr över värdet på bolaget. Det finns säkerligen lika många modeller för företagsvärdering som det finns företagsvärderare. Men några vanliga saker man kollar på när man ska värdera ett företag är kassaflöde, multipelvärdering, omsättning och omsättningstillväxt. Sen såklart även vinst och vinsttillväxt, vinstmarginal och soliditet, det vill säga skuldsättning.

Som outbildad är det inte helt enkelt att värdera ett företag då det tar tid, energi och kräver en hel del kunskap. Vi på Länia kan det här med företagsvärdering och vi värderar ett företag oavsett om det ligger i Skåne eller uppe i Norrland. Besök därför gärna vår sida om du går i köptankar.

Om man köper ett företag så är det också på så sätt att man köper dess skulder, som förr eller senare måste betalas tillbaka. Därför är det viktigt att kolla vad som är belånat och vad som är leasat i företaget som du vill köpa. Helst vill du ha skulderna på en lagom nivå. Kanske låter detta konstigt, men ett bolag går ofta bäst med en viss andel lånade pengar då man får större avkastning på eget kapital, genom att lånet blir en hävstång för bolagets vinst.

© Copyright 2022